Handleiding gebroken rib

XTERRA Las Vegas is nu enkele dagen achter de rug en ik besef meer en meer dat de behaalde 6de plaats een zeer goed resultaat is. Na het analyseren van de uitslag moet ik concluderen dat ik voorlig op schema. Eigenlijk dacht ik niet dat ik dit niveau zo vroeg op het seizoen al zou halen. De echte voorbereiding moet bij wijze van spreken nog beginnen. Ik kende ook wat pech door 5 weken voor de wedstrijd bij een mtb-training te vallen. Eén gebroken en enkele gekneusde ribben waren het gevolg, verre van ideaal voor een sporter.

Hier een handleiding wanneer jou dit overkomt en je toch actief wil blijven. Dit is hoe ik het aanpakte met als doel toch een beetje fit aan de start te staan in Las Vegas.

*Las Vegas -5 weken: maandag: val. Woensdag: 15min lopen op loopband (slecht idee). Vrijdag: 50min fietsen op rollen (slecht idee). Na elke training had ik meer pijn wat me deed beslissen om me gewoon stil te houden tot na het weekend.

*Las Vegas -4 weken: Elke dag 2 tot 3uur op de rollen gefietst. Niet de meest leuke fietservaring van mijn leven, maar af en toe moet je eens je brein uitschakelen en gewoon doen wat je moet doen. Maandag: 10min zwemmen met vinnen (ging beter dan verwacht) dinsdag: stabilisatietraining (slecht idee) en zwemmen met vinnen (na 100m gestopt, te veel pijn). De krachttraining voor het onderlichaam kon wel hervat worden. Op het fietsen na was deze week een tegenvaller. Alexis Herremans behandelde mijn ribben om het herstelproces te versnellen.

*Las Vegas -3 weken: Stage Zuid-Frankrijk. Eindelijk opnieuw looptrainingen (4) en zwemtrainingen (3 korte) kunnen afwerken. Alles met veel pijn, maar het verergerde niet meer. Op de fietst kon ik probleemloos uren doorbrengen, zolang ik maar niet uit het zadel kwam.

*Las Vegas -2 weken: zwemmen, fietsen, mountainbiking en lopen: alles werkte ik af zoals het hoorde, met minder pijn dan de vorige week. De stabilisatietraining met Roel kon ook hervat worden. Wel enigszins aangepast want de pijn aan de gebroken rib was bij bepaalde oefeningen nog te hevig.

*Las Vegas -1 week: Alleen bij hoge en krachtige sprongen voelde ik nog wat pijn. Bij sommige rotaties ook, maar het werd eindelijk duidelijk dat ik er tijdens de wedstrijd geen hinder van zou ondervinden.

Ondertussen voel ik slechts een paar keer per dag nog een mini pijntje. Wat is een pijnvrij leven toch heerlijk. Zeker in Californië.

Dit bericht is geplaatst in Just Blogging en getagd, , . Bookmark de permalink.

4 Reacties op Handleiding gebroken rib

 • arnout

  zegt:

  hoi. heb met mtb val tegen boom 7 gebroken ribben op meerdere plaatsen en een rugfractuur. naa 1 week rust weer gaan trainen in het ziekenhuis. slecht idee.kreeg longonsteking. daarna bloedinfectie ziekenhuisbacterie. ben nu week verder weer gaan trainen (lopen strek en kracht oefeningen) compleet gesloopt pijn minder trainen de beste optie voor herstel. wel rustig aan maar het gaat elke dag beter.voral niet op bed bijven liggen.wil weer fietsen.
  sterkte. vr gr arnout

 • toponnepy

  zegt:

  Ook ribben op 8plaatsen gebroken waarvan 4op aanhechting ruggewervel.
  Nu reeds 3½ maand geleden.
  Ben na 4 weken beginnen fietsen op rollen (geen goed idee denk ik.)
  Verleden week ct scan laten maken.nog 4 breuken niet vastgegroeid,(rug)
  Kan nog altijd geen 4uur in bed op rug liggen.
  Ik durf eigelijk niet beginnen met te bewegen.(sporten)
  Schrik om breuken te verslechten,en alzo nog langer te moeten wachten met sporten.
  Heb begin februari geboekt om te skien.
  zou dat nog te doen zijn? (nog 6weken)

  • Jim Thijs

   zegt:

   Hey Tony,
   Dat is natuurlijk veeeeel erger dan wat ik voorhad… Ik wens je super veel sterkte toe en hoop dat het niet te lang meer blijft aanslepen. Of je binnen 6 weken al terug kan skiën weet ik niet, ik ben natuurlijk geen dokter. Ik zou je gewoon aanraden om 200% te geloven in je herstel en er ook alles aan te doen wat in je mogelijkheden ligt om je herstel te bevorderen. Laat je daarin zo goed als mogelijk begeleiden door een kinesist en/of osteopaat. Komaaaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *