Is er een verschil?

De voorbije 10 dagen kreeg ik regelmatig hetzelfde soort vragen: “Ben je al dat afzien nooit beu?”, “Heb je soms geen zin om eens een dagje niets te doen?”.

Het mag geen toeval zijn dat deze vragen net nu gesteld werden. Ik besloot enkele maanden geleden om deze periode zeer veel te trainen in België. Dus in plaats van een comfortabele stagesituatie op te zoeken bleef ik thuis om naast het trainingsvolume ook nog enkele wedstrijden af te werken. De dagen voor en na de wedstrijden bleef ik doortrainen. Regelmatig liep ik als een zombie rond en hoopte drie tot vijf keer per dag dat ik het einde van de training ging halen. Het lukte elke keer. Maar meestal straalde ik meer vermoeidheid dan energie uit dus bleven de vragen komen. Dit is mijn antwoord:

Natuurlijk ben ik al dat afzien regelmatig beu. Dit is echter geen optie om daarom een training te laten vallen, in te korten of te traag af te werken. Ik heb een doel en dan ga ik er voor, 100%. Soms moet ik mijn gedachten even uitschakelen en gewoon doen wat ik moet doen. Is het niet bij iedereen zo? Je gaat toch ook niet elke dag met evenveel zin naar je werk? Hoe graag je je job ook doet, af en toe word je geconfronteerd met zware en stressvolle opdrachten. Toch blijf je doorgaan omdat je uiteindelijk zal genieten van wat je afgeleverd hebt. Misschien krijg je wel een schouderklopje van je oversten en misschien zit er een promotie in. Zo zie je maar dat een sporter zijn leven eigenlijk niet zoveel verschillend is van dat van een werkende mens.

Een verschil met werknemers is dat wij onze doelen en deadlines zelf kiezen. Dit is boeiend en gevaarlijk tegelijk. Wanneer je over voldoende discipline beschikt zal je oogsten, wanneer je regelmatig steken laat vallen zal je falen. Niemand kan zich kwaad op me maken en ik kan op niemand kwaad worden. Alleen op mezelf. Dus zorg ik ervoor dat ik achteraf nooit kwaad op mezelf moet worden door alles te doen zoals het hoort. Studenten, zelfstandigen en ondernemers worden uiteindelijk ook met hetzelfde geconfronteerd.

Dus…is er eigenlijk wel een verschil tussen een gemotiveerde student, werknemer, zelfstandige of toptriatleet? Toch wel. Zwemmen, fietsen en lopen zijn in principe altijd leuk en gezond.

Dit bericht is geplaatst in Just Blogging en getagd, . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *