26inch vs 29er

De voorbije maanden werd me haast dagelijks een vraag gesteld over 29ers. Nu ik enkele dagen geleden bekend maakte dat ik zelf ook overschakel neemt het aantal vragen nog meer toe. Ik zal daarom zo volledig mogelijk proberen weer te geven wat mijn bevindingen zijn. Voor de mensen die niet weten waarover het gaat, sorry, maar ik vrees dat de rest van deze blog u dan ook helemaal niet zal boeien. Het gaat over de laatste trend in de mountainbikewereld. 29ers zijn moutainbikes met grotere wielen.

Eerst iets rechtzetten en dan een beetje geschiedenis. Het gaat niet om 29inch vs 26inch want bij 26inch heeft men het over de wieldiameter (26inch) en bij 29ers heeft men het over de banddiameter (ongeveer 29inch). De wieldiameter bij 29ers is dus minder dan 29inch, namelijk 27inch. 27inch is identiek aan de wieldiameter bij racefietsen. Je kan dus stellen dat 29ers beschikken over racefietswielen met daarop dikke mtbbanden.

Waarom is dit nu plots zo populair. Tijdens de beginjaren van de mtb heeft men resoluut voor 26inch gekozen omdat dit de perfecte mix was tussen de wendbaarheid van een 24inch BMXwiel en het rolvermogen van een racewiel. 29ers zijn er altijd geweest. Er zijn altijd bikers geweest die beweerden dat deze maat superieur was. Waarom werd er niet naar hen geluisterd? Eigenlijk is het redelijk simpel. Omdat de grote merken hier geen boodschap aan hadden. Liever met de standaardmaat succesvol zijn en doen zoals iedereen doet. En zo bleven de 29ers gedurende 30jaar in de marge van de mtbwereld hun eigen, rustig leven leiden bij kleinere, meestal handgemaakte Amerikaanse merken. Maar toen kwam marketingspecialist Specialized, op de voet gevolgd qua strategie door Cannondale. Deze merken hebben hun uiterste best gedaan om iedereen te overtuigen om hun ongeveerde fiets in de jaren 2000 in te ruilen voor een full-suspension (volledige geveerde mtb). Hoe deden ze dat? Door hun uithangborden bij uitstek, de beste xc mountainbikers ter wereld, met full-suspensions te laten rijden. Dat de achtervering bij hun competitierenners geblokkeerd was zodat het eigenlijk een hardtail was, dat had niemand in de gaten. Het duurde enkele jaren, maar de marketingstrategie werkte. Uiteindelijk raakte iedereen overtuigd van het voordeel van een full-suspension en de verkoop steeg. Iedereen was tevreden. De merken, de winkels en ook de klanten. Voor de jaren 2010 was het tijd voor iets nieuws. Specialized probeert nu iedereen te overtuigen om een 29er te kopen. Gelijk hebben ze. Door hun prachtige marketingstructuren wil iedereen nu plots een mtb met grote wielen, alsof je met een normale mtb plots niet meer vooruit gaat. De verkoop stijgt opnieuw spectaculair. Opnieuw zien we een gelijke trend. De beste xc renners ter wereld die bij teams met een sterke marketingstructuur zitten rijden bijna allen op 29ers. Bijna iedereen die recreatief of competitief aan mountainbiking doet wilt nu absoluut een 29er.

Amai, wat een inleiding voor deze blog en ik moet nog aan mijn uitleg beginnen. Maar eerst heb ik twee vragen voor jullie:

1)Wie heeft er al ooit een nieuwe mtb gekocht en had NIET het gevoel dat deze nieuwe superbike sneller, stuurvaardiger, rigider, … was?

2)Waarom rijden mtb wereldtoppers Absalon, Schurter, Hermida en Sauser meestal met 26inch, en slechts af en toe eens met hun 29er?

Vraag 1 zal bij iedereen ongeveer hetzelfde antwoord geven. Natuurlijk zal je nieuwe fiets altijd veel beter aanvoelen dan je vorige fiets. Alleen al de kick van op iets nieuws, waar je zoveel spaarcenten aan hebt uitgegeven, te rijden doet je vliegen. Als dit dan toevallig een ander type fiets is dan je vorig model zal je het misschien daaraan wijten. Maar ben je echt sneller, of voel je je alleen maar sneller? Eigenlijk maakt het niet uit want wanneer je je goed voelt zal je altijd sneller zijn.

Op vraag 2 kom ik later nog terug.

Voorlopig lijkt het misschien alsof ik een pleidooi hou tegen 29ers, maar laat me duidelijk zijn, ik rijd er enorm graag mee. Maar ik rij ook graag met mijn cyclocrossfiets, BMX, dowhillfiets, tijdritfiets en racefiets. Elke fiets heeft zijn plaats en zijn specialiteit.

De voordelen van een 29er:

*een 29er rolt beter om verschillende redenen: eenzelfde obstakel is in verhouding kleiner tot een 29er wiel dan tot een 26inch wiel. Omdat er telkens meer band aan de grond is kan je ook banden met minder profiel gebruiken. Minder profiel=betere rolweerstand.

*mensen met lange benen hebben meestal hun zadel veel hoger staan dan hun stuur. Hierdoor hebben ze sneller de indruk om bij steile afdalingen over kop te gaan. Het grotere voorwiel zorgt ervoor dat je met je stuur wat hoger zit. Voor grote mensen is een 29er een echte aanrader.

*doordat er constant meer band aan de grond is heb je een veiliger gevoel in bochten van 90°. Je hebt meer grip. Extra grip helpt ook nog bij verschillende andere situaties: klimmen, remmen, modderpassages, …

*Door een groter contactoppervlak zal de fiets minder diep wegzakken in zandstroken of diepe modder.

De nadelen van een 29er:

*het gewicht. Een 29ers zal binnen dezelfde prijscategorie 800gram tot 1kg meer wegen dan een evenwaardige 26inch bike.

*bikers die niet technisch zijn aangelegd zullen het op moeilijke technische mtbpassages nog moeilijker hebben. De grotere wielen maken de fiets minder wendbaar. Dit is trouwens de reden waarom BMX fietsen slechts over 24inch wielen beschikken. Wanneer je geen held bent in het springen zal dit met een 29er alleen maar erger worden. Wanneer je moeilijkheden hebt om je 26inch bike snel rond bomen, rotsen, drops en wortels te slalommen, zal je met een 29er voor de gemakkelijkste weg kiezen: rechtdoor, omdat het slalommen alleen maar moeilijker wordt door de grotere wieldiameter. Rechtdoor kan soms sneller zijn, maar wanneer je obstakels niet vermijdt is een val of een lekke band nooit ver weg. Wanneer je alleen maar winterduatlons of toertochten doet in Vlaanderen of Nederland hoef je hier dus geen rekening mee te houden en is een 29er voor vele mensen een zeer goede optie.

*Een 29er accelereert 20% trager dan een 26inch bike door de grotere wieldiameter.

*Er is minder keuze in de verschillende prijscategorieën, bandentypes, voorvorken, …

Met deze nadelen heb ik trouwens ook het antwoord op vraag 2 gegeven. Tijdens mtb wereldbekerwedstrijden zijn de omlopen zeer technisch en moet er veel geklommen worden. Gewicht, wendbaarheid en acceleratie zijn dus uiterst belangrijk. Daarom rijden de meeste, en zeker de kleinere, renners die van hun sponsor MOGEN kiezen altijd met hun 26inch mtb. Diezelfde renners gebruiken hun 29er wel af en toe voor fun-races of marathons omdat die minder technisch zijn. Let wel op: minder technisch voor die mannen is voor sommigen onder ons nog steeds te beangstigend om af te rijden.

En trouwens, de voorbije 2 manches van de Belgacom mtb GP werd telkens gewonnen door een veldrijder met een 26inch mtb op een parcours waar je met een 29er zogezegd enorm in het voordeel zou zijn. Kevin Van Hoovels reed met zijn 29er ineens niet sneller dan Nys of Meeusen omdat hij over grote wielen beschikte. Van een enorm groot verschil kan dus onmogelijk sprake zijn wanneer de verhoudingen gerespecteerd blijven. Het is dus eigenlijk wel grappig dat de beste resultaten in competitie in vele gevallen door hetzelfde type fietsen behaald worden dan 20 jaar geleden.

Waarom ga ik nu met een 29er rijden? Wel al zeker niet omdat ik denk dat ik plots mijn XTERRA races 10’ sneller zal afwerken door deze superfietsen. En wanneer dit wel het geval is, ik ben kei hard aan het trainen, dus dan zal het daar wel aan liggen.

Ik ben al enkele jaren overtuigd dat een 29er een betere optie is voor mij. Vooral de hogere positie van het stuur vind ik zeer aangenaam en geeft me in sommige situaties meer vertouwen. Moest ik kleiner zijn zou ik waarschijnlijk nooit overschakelen. Ik hoop ook nog een voordeel te halen bij de minder technische en snelle passages die zich soms voordoen op XTERRA wedstrijden. Ik acht mezelf technisch sterk genoeg om met de nadelen tijdens technisch veeleisende passage mijn mannetje te kunnen staan met een minder wendbare fiets. Voor een groot deel van de mtb xc wedstrijden die ik doe (voornamelijk dan die in de Ardennen) zal de 29er misschien eerder een nadeel zijn, maar ik hou er niet van om met 2 verschillende bikes te trainen en te racen. Het is alles of niets. Ik wil niet tot de laatste minuut voor de start zitten te twijfelen met welk type fiets ik het best zal presteren. Want geloof me, die extra stress is het niet waard. Een goed afgestelde fiets van een degelijk merk is van cruciaal belang. Anders kan je je conditie niet ten volle benutten. Maar je zou je volgende wedstrijd waarschijnlijk sneller afwerken door de tijd die je besteedt aan het nadenken over deze materie in te ruilen voor extra training of extra rust.

Ik heb geprobeerd om zo volledige mogelijk te zijn. Laat de meningen maar komen!

Dit bericht is geplaatst in Just Blogging en getagd, , , , , , . Bookmark de permalink.

56 Reacties op 26inch vs 29er

 • jef dams

  zegt:

  ben het niet volledig met je eens (stuurhoogte, acceleratievermogen, wendbaarheid….zet ze maar eens naast elkaar)
  maar ga hier geen repliek op geven, wacht maar tot ge uw grote wielen hebt en dan zullen we nog eens luisteren.

  once you go big you never go back

 • jakke

  zegt:

  Jim, ik rij sinds maart op mijn 29″ en ik kan je zeggen dat ik écht niets anders meer wil. Mits een licht wielsetje,lichte banden en een aangepaste tandwielverhouding is een 29″ gewoon supersnel. Bijkomend voordeel en voor mij het belangrijkste is dat ik er veel ‘natuurlijker’ opzit dan op een 26″, mijn fiets duikt minder snel. Om nog maar te zwijgen over de extra grip die je hebt en je je snelheid veel beter kan vasthouden. Ik ben alvast een zéééér tevreden 29″ rider. Greetz

 • John

  zegt:

  Ja en nee.

 • Pieter

  zegt:

  Ik ben 1.95m groot en heb begin dit jaar toch nog een nieuwe 26″ gekocht, ben er zeer tevreden over.
  Heb eventjes getwijfeld over een 29″ maar zoals je al zei, er is minder keuze van wielen, banden, voorvorken, alhoewel dat ik opmerk dat de markt in volle bloei is, mss als ik binnen 5 jaar nog een andere koop…
  Wat je schreef over de betere zitpositie (dat je stuur hoger komt te staan , meer comfort, meer vertrouwen omdat er vooraan een groter wiel opstaat) daar kan ik even niet goed volgen.
  Achteraan staat toch ook een groter wiel, dus de verhoudingen blijven toch hetzelfde?
  Ik bedoel, het stuur komt hoger, maar het zadel komt ook hoger.
  Het blijft elke zijn eigen keus, ik heb al mensen me zien inhalen met een 29″ maar ik heb er ook al zelf een paar 29″ers ingehaald.
  Als je niet getraind bent dan is zelfs de duurste fiets niet goed genoeg, 26″ of 29″

  • jimthijs

   zegt:

   aaah, de lange!
   Bij een 29er komt je stuur echt wel hoger hoor. De geometrie van een 29er frame is helemaal anders dan bij een 26″ frame. Om nog plaats te maken voor wat veerweg in de voorvork komt alles wat hoger te zitten vooraan. De kleinere profs in de mtb wereldbeker die met een 29er moeten rijden steken daarom trouwens een negatieve stuurpen, anders zou hun stuur hoger dan hun zadel komen.
   Je laatste zin is één van de slimste beweringen die ik al ooit gelezen heb.

 • Pingback: Nog maar eens over de 29er mtb | Jim Thijs, Pro Triathlete

 • dagwin sabbe

  zegt:

  Ik heb mijn cannondale flash ook ingeruild voor merida big nine 29’er,groot belang is superlichte wielen waar je mss wel compromis sluit van mss”niet sterker? Het kost mij wel meer kracht in optrekken en momenteel pompen mijn benen op in lange steile klimmen verzet = 28/42&32/11 mss 26/40 zetten heb gevoel dat je constant moet malen met 29?

  • Jim Thijs

   zegt:

   Je verzet is veeeeeel te zwaar. Zelfs met 26T gaat dit nog te zwaar zijn. Ik zou eerder opteren om een 11-36 cassette te steken, eventueel in combinatie met 26/40. Ik rijd momenteel met 28/40 en 11-36 maar die 40 zou ik liever inruilen voor een 38.

   • victor

    zegt:

    hier in mijn buurt is er een vast omloopje ( iets meer dan 5km en 134 bochten , ik ben met mijn 29er sneller dan met de 26er die ik eerst had , ben pas 58 jaar geworden dus ouder en toch sneller ( dank U 29er Big 9 ), ook in de ardenne met 38/26 en 11-36 achter geen probleem , op een 3 daagse van iedere dag 70km en iets meer dan 2000HM per dag dus …., aah bijna vergeten ik ben 1.73 groot en de 29er weegt ready to race 10,100kg .

    • Jim Thijs

     zegt:

     Bedankt voor je reactie en het delen van jou ervaringen Victor!

    • Bob

     zegt:

     Kijk de eerste man van 1.73 en van 58 jaar die echt tevreden is over zijn 29’r. Ik overweeg ook om een Twentyniner aan te schaffen maar ondanks de fysieke en technische aspecten te verwaarlozen blijft voor mij het beheersen vd fiets dwz controle te houden tijdens moeilijke en uitdagende passages toch ht uitgangspunt. Voor mij dus een 26! Leuke blog van Jim Thijs overigens en leuke en zinvolle reacties van medemountainbikers c.q. Liefhebbers!

 • Jan

  zegt:

  en wat vind je van de 650B (27,5 inch)?
  Bij Schwalbe vinden ze dat vooral de toekomst, naast de 29″. Daar gaan ze er van uit dat de 26″ gaat verdwijnen als MTB maat.
  Mijn persoonlijke mening is dat een kleine 29 vooral een lelijke fiets is. In mijn geval, ik rijd met een 16,5, is het met die grote wielen echt geen gezicht. 27,5 zou daar wel beter inpassen.

  • Jim Thijs

   zegt:

   Voorlopig nog niet met 650B gereden. Wat ook de toekomst wordt…elke type heeft zijn voordeel op een bepaald parcours of deel van het parcours. Het enige dat echt telt is het niveau (conditie) van de rijder. Veel succes!

 • alessio

  zegt:

  mooie forum

  ben ook van plan een ieuwe mtb te kopen, mijn oude stalen mtb is zowat in elke gewricht versleten (alleen de stalen kader is onverwoestbaar) maar deze oude fossiel weegt meer dan 20 kg. denk rond de 25 kg zelfs bj 1990.

  Ik vind dat 26 inch wielen je te’ moe maken op lange vlakke stukken dus veronderstel ik dat een 29’r de betere gaat zijn ervoor.
  en in bossen denk ik dat de 29’r kwa handling niet zo veel slechter gaat zijn.
  btw ik heb dan meer grip en minder trillingen door onefenheden.

  moest er toch groot verschil zijn kan ik altijd een occasie 26’r kopen.

  • Jim Thijs

   zegt:

   Beste Alessio,
   Zolang je niet echt technisch gaat rijden: haarspeldbochten, drops, jumps, … is een 29inch wat je zoekt. Twijfel dus niet, want ik vermoed dat een 29er de beste optie is voor hetgeen jij van plan bent om met je bike te doen. Succes!

 • Ron

  zegt:

  ik ben zelf 1.85lang nu sta ik voor de beslissing een 26 of 29er de vorige was een 26er. ik rijd er voornamelijk lange stukken over het strand en zo nu en dan pak ik de bossen en duinen. wat raad je me aan?

 • Ron

  zegt:

  een 29er gekocht heb er nu 150km meegereden maar niets op aan te merken stuurt ook lekker neemt alles goed. zeer tevreden

 • Bob

  zegt:

  Morgen haal ik mijn Genesis L’atitude op 29’r(staal wel te verstaan tussen 11-12 kg)!!!! Ik ga jullie verslag doen en ga hem vergelijken met mijn full carbon giant met maestro 3.5 vering foxfloat rp 23 demper en rockshox voorvork Reba carbon! Die ik overigens ga verkopen want wat moet je met twee mountainbikes!!! Zie alvast http://www.genesisbikes.com dit mountainbike merk komt uit de U.K. En is veelbelovend. Veel staal! En over deze bikes is goed nagedacht!

 • Jim Thijs

  zegt:

  Hey Bob, ik denk dat je deze link bedoelde: http://www.genesisbikes.co.uk/ Ziet er idd allemaal prachtig uit. Veel plezier ermee!

 • Kor broers

  zegt:

  Hallo Jim,
  Ik zit een beetje te dubben over de stuurbreedte van m’n 29er. Hij is nu nog 68 cm (cube), echter voelt dit niet lekker.Ik denk dat ik eerder richting de 60 moet gaan.
  Wat is volgens jou de beste stuurbreedte, ik ben 1.74 en gebruik mijn 29er hoofdzakelijk voor crosstri en duathlons.
  Alvast bedankt voor je reactie.

  http://www.teamendurance.nl

  • Jim Thijs

   zegt:

   Hey Kor,
   Mijn ervaring is dat dat 68cm ideaal is. Met 60cm gaat de fiets echt niet zo lekker sturen met die grote wielen. Ik zou zelfs liever met 70-73 rijden, zoals op mijn 26inch downhill bike, maar dat levert dan weer problemen bij het inhalen, smalle paden, start bij xc wedstrijden, gewicht… Blijf dus maar met die 68cm rijden tot je het gewoon bent, daarna zal je niets anders meer willen.

 • Sam

  zegt:

  Hoi Jim,

  Een tijdje geleden had ik je wat info gevraagd over een CX fiets.
  Nu raadt mijn fysio dit af (rugklachten) en adviseert me een 29″ vooral met oog op het extra comfort van een 29″.

  Nu zit ik, met 1m72, niet bij de kleinste fietsers en is er best wel keuze genoeg in “mijn maat”. Toch vraag ik me af waar het best op te letten, nl:
  Een 16″ heeft bv een horizontale bovenbuislengte van 577mm en een 18″ eentje van 607mm.

  Welke framemaat zou mij het beste passen, want een 17″ zit er niet tussen.

  bedankt

  • Jim Thijs

   zegt:

   Hey Sam, voor iemand van jouw lengte lijkt een 16″ de beste optie! Maar tracht vooral om de fiets eerst te testen, dan zal je het meteen “voelen”.
   Succes!

 • Christy

  zegt:

  Leuk en interessant om te lezen! Ik rijd met een Cannondale Flash hi-mod 26″ maar eind deze maand gaat deze fiets de deur uit en komt er een Scott Scale 910 29″. Met mijn lengte van 168 cm een hele nieuwe ervaring. Tevens een uitdaging vanwege alle tegenstrijdige berichten… Ik rijd alleen toertochtjes in NL en veel lange afstanden. Daarnaast eenmaal per jaar Duchenne Heroes. Ik vind afdalingen geweldig! Hoe harder, hoe beter. Maar ik heb moeite met obstakels. Voor elk boompje stap ik af. Verder is mijn “hoofdhobby” wielrennen en vind ik hard recht toe, recht aan knallen heerlijk.

 • fred schoon

  zegt:

  Interessant om te lezen! Ik wil al een paar maanden voor het eerst een MTB kopen, een Cannondale, na jaren lang op racefiets te hebben gefietst. Ik heb wel een aantal keren op een MTB van een ander gefietst. Ik ben zelf 171 cm en ik fiets graag in drenthe, op zandwegen/paden, heuveltjes, wat modder. Zit steeds te dubben, een 26 er of 29 er. Gezien mijn lengte, neig ik vooral naar 26er. Of maakt dat niets uit? Verder heb ik soms wat moeite met evenwicht. Heb jij een advies?

  • Jim Thijs

   zegt:

   Hoi Fred, Als ik lees hoe je je mtb zou gebruiken zou ik toch een 29er aanraden. Als je heel technisch (rotsen, jumps, korte bochten in steile afdalingen) zou gaan rijden ga je, zeker door je lengte, wat sneller in de problemen komen met die grote wielen. Maar blijkbaar ben je dit niet meteen van plan. Een 27″ (650b) zou ook een mooie maat voor jou zijn.

 • Maurice Hebben

  zegt:

  Dag Jim,

  Ik zit ook te wikken en te wegen. 26 of 29?? Heb nu al een laat keer op een 26 gereden, natuurlijk fantastisch als je net begonnen bent met MTB, maar ik twijfel nog steeds om een 29er aan te schaffen. Ik ben 1.83, fiets vooral korte/technische tochtjes, wat raad je me aan?

  Dank

  • Jim Thijs

   zegt:

   Hey Maurice,
   Met jou lengte zou ik zeker voor een 29er gaan, temeer omdat 26″ vermoedelijk voor het grootste deel zal verdwijnen de komende jaren. Je zal een 26″ bijna niet meer tweedehands kunnen verkopen en het assortiment aan banden, wielen, … zal steeds beperkter worden.

 • Marlies

  zegt:

  Leuk stuk, 1,65 is denk ik te klein voor een 29er, wat denk jij?

 • Robert

  zegt:

  Jim, ik vaar een Merida MTB 26er en ben 183. (60+er)
  Zou het mogelijk zijn te veranderen naar 650b/27.5″ op mijn MTB of moet daar dan teveel technisch aan veranderd worden ? en brengt de verandering een goed voelbaar resultaat met zich mede ?

  • Jim Thijs

   zegt:

   Hey Robert,
   In de meeste gevallen kan je 27.5 wielen in een 26″ frame krijgen, maar dan zal je wel met vrij smalle banden moeten rijden. Als je dit zou willen doen raad ik je aan om dit eerst eens te testen met een paar geleende wielen. Het zou jammer zijn dat je de investering zou doen en dan pas zou merken dat het eigenlijk niet lukt met jou frame. Los hiervan moet je wel beseffen dat dit een soort tussenoplossing is en dus nooit 100% ideaal kan zijn. Ik zou blijven rijden met de 26″ wielen en dan 1x investeren in een 27.5″ of 29er.

 • Frederik

  zegt:

  Hoi,

  Rij al een tijdje met een specialized carve Comp. 29’er maar bij het klimmen kan ik mijn

  maten niet volgen en bij de afdaling ga ik goed vooruit, zou dit beter zijn met een 26’er voor mij?
  Of gewoon op de tanden bijten bij het klimmen?
  Anders moet ik me een 26’er aanschaffen……

  • Jim Thijs

   zegt:

   Beste Frederik,
   De wielmaat kan nooit aan de basis liggen van dit probleem. Het enige materiaalgerelateerde probleem zou het gewicht van de fiets kunnen zijn. Voor de rest denk ik dat jou maten iets sterker zijn of beter getraind zijn en dat dit vooral duidelijk wordt bij het klimmen. Regelmatig trainen is de boodschap!

 • Frederik

  zegt:

  Thans!!

  Klopt het dat ik ook racevelgen op mijn 29’er kan laten zetten?

 • Maarten

  zegt:

  Hoi!
  Vraagje: Heb net een 29er gekocht, maar ik rijd ook heel wat op de weg. Als ik gewone wegwielen en bandjes gebruik vervalt het voordeel van een 29er omdat men wielen dan even groot zijn als die van een koersfiets. Welke banden raad jij mij aan die dik genoeg zijn om het voordeel van die grotere wielen te behouden op de baan en niet al te veel rolweerstand te hebben.

  Groetjes

  • Jim Thijs

   zegt:

   Hey Maarten,
   Ik zou het niet te ingewikkeld maken en gewoon met racebandjes rijden. Je kan eventueel tubeless rijden met de Hutchinson banden op Notubes velgen. De Sector 28 zijn 28mm breed en hebben super veel comfort en zijn dus een pak breder dan de gemiddelde raceband. Als je echt 29er mtb banden wil hebben die goed op de weg bollen zijn de Super Moto banden van Schwalbe een zeer goede optie.
   Veel plezier!

 • Johan

  zegt:

  Hoi!

  Ik ga mijn 26 Rek 6700 inruilen voor een 27.5 of een 29. Ik ben 1.86m en fiets vooral rondjes om de kerk. Maar dat zijn wel erg leuke rondjes met veel korte kombochtjes. Daarom neig ik naar een 27.5-er. Maar goed, ik ben wel 1.86 en heb vrij lange benen. Denk je dat een 29-er toch interessanter is voor mij?

  Bvd voor je advies

 • Ronald

  zegt:

  Hallo jim, vraagje ik rij nu een cube reaction hardtail 26′” volledig xt afgemonteerd. Ik heb hier ook de craft bike transalp 2014 mee uitgereden en ik zag opvallend veel 29’ers om me heen. Ik ben 1.73 en overweeg ook een 27,5 of 29’er. Ik doe van alles wat, als training bijv: roc des ardennes en raid hautes fagnes, bart brentjes challenge en dan de craft bike transalp weer in 2015 waarschijnlijk. Plan is evt in 2016 de cape epic. Wat raad jij aan qua maat? Bedankt alvast! Ronald

  • Jim Thijs

   zegt:

   Beste Ronald,
   Een 27.5″ XC full suspension lijkt me de ideale fiets voor jou. 100 tot 120mm veerweg vooraan en achteraan. Qua maat kan ik je niet exact iets aanraden omdat ik je beenlente/romplengte niet ken, maar het zou een S of een M moeten worden.
   Succes!

 • Ralph

  zegt:

  Ik ben van 29er fully CUBE 14 kg terug gegaan naar 26 inch Specialized s-works 10 kg Hardtail .

  Ik vond het qua technisch rijden helemaal niks een 29er. Lomp zwaar bak beest. Ik persoonlijk houd meer van lekker kort door de bocht gooien.

 • Wimme

  zegt:

  Hey Jim,
  Ik rijd momenteel met een cube 26″. Heb deze mtb sinds 2011. Ik neem wekelijks deel aan tourritten in vlaanderen. Zelden in de Ardennen. Ben aan een nieuwe bike toe. De 29″ boeit me. Heb al eens gereden op vriend zijn 29″ bike. Voelde enorm anders aan.
  Ik ben 1m83, nader de vijftig jaar. Heb mijn zinnen gezet op mtb cube reaction. Wellicht GTC. Ik twijfel enkel nog aan een 27,5 of 29.

  • Jim Thijs

   zegt:

   Beste Wim,
   Ga maar zeker voor de 29er! Met jou lengte is dit de beste optie. Uit tests is gebleken dat een 27,5 het slechtste van beide werelden combineert i.p.v. het beste zoals aanvankelijk werd aangenomen. Het enige voordeel van een 27,5 is een iets lichter gewicht t.o.v. een 29er.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *