de Lance

De dagen voor de wedstrijd was ik bij de parcoursverkenningen toch extra attent: misschien kwamen we Lance Armstrong wel tegen?!Alhoewel Armstrong ondertussen verwikkeld is in enkele dopingprocessen van tijdens zijn wielercarrière blijft hij toch een groot sportman, sporticoon, kankerbestrijder en celebrity. In de XTERRA gemeenschap was iedereen razend enthousiast over zijn deelname aan het WK. Onze sport werd voorpaginanieuws door zijn komst. Al jaren wacht de triatlonwereld op Armstrongs comeback. Iedereen verwachtte hem aan de start van een Ironman, maar hij koos dus voor XTERRA. Een groter eerbetoon aan onze sport is haast ondenkbaar. M.a.w. Armstrong in Maui tegen het lijf lopen was reëel en dit zou echt wel cool zijn geweest. Maar we zagen hem nooit. Ik zag hem pas voor het eerst toen ik hem op minder dan 2km van de aankomst voorbijsnelde. Hij stond echt stil. Veel te hard gezwommen en veel te hard gefietst. Op het einde van het biken is hij dan ook nog eens gevallen, waarschijnlijk was hij door de vermoeidheid wat minder alert.

Hier zie je de beelden van zijn race. 

Het is geen toeval dat we hem nooit zagen. Hij zou immers overal worden aangeklampt en zijn entourage deed er alles aan om dit te voorkomen. Bij een “open” sport als XTERRA (of triatlon in het algemeen) is dit bijna onmogelijk. En toch lukte het hen. Hier enkele voorbeelden:

*Hij bleef tot enkele dagen voor de wedstrijd op een ander eiland (Kona, Big Island) waar op dat moment geen pers of andere triatleten waren. Hij vloog naar Kona met zijn eigen privévliegtuig, maar vloog naar Maui met een afgehuurd privévliegtuig om minder op te vallen.

*De parcoursverkenning deed hij nadat alle andere deelnemers niet meer werden toegelaten. Indien je toch op die momenten zou trainen werd er gedreigd met diskwalificatie of zelfs arrestatie. Beter wegblijven dus.

*Zijn entourage bestond uit Jimmy Riccitello en enkele bodyguards. Riccitello was de allereerste wereldkampioen XTERRA en één van de beste triatleten van de jaren ’90. Riccitello zorgde er dit jaar voor dat Armstrong zelf niet moest zoeken waar de beste plaats was om te starten of waar zijn plaats was in de wisselzone. Ook naar de racebriefing kwam Riccitello ipv Armstrong.

*Armstrong kwam als één van de eersten zijn materiaal in de wisselzone plaatsen op een moment dat de meeste deelnemers en journalisten nog in hun bed lagen. Daarna ging hij zo snel mogelijk terug naar zijn hotel.

*Ipv zich tussen de massa naar de zwemstart te begeven was er een doordacht alternatief bedacht. Riccitello plaatste zich op de ideale startplaats. Armstong ging te water langs de andere kant van het strand waar niemand was. Als opwarming zwom hij naar de juiste kant van het strand en nam de plaats van Riccitello in. Op enkele deelnemers na had niemand hem dus gezien. Geen last van pers of supporters.

*Meteen nadat hij over de aankomst was werd hij begeleid door enkele bodyguards en zijn vriendin. Hij bleef 5minuten in de aankomstzone om wat te bekomen en enkele interviews te geven en dan was hij weg. Spoorloos. Niemand heeft hem nog gezien. Ook daar zullen wel enkele plannetjes voor zijn uitgedokterd. Gedurende die 5minuten werd hij aan de lopende band aangesproken door journalisten, fotografen en de andere pro-atleten die al waren aangekomen. Het was grappig om enkele van de bekendste triatleten ter wereld naar Armstrong te zien gaan om te vragen of ze met hem op de foto mochten.

Nadat ik dit allemaal in zijn werk gezien heb ben ik zeer blij dat mijn leven zo eenvoudig is. Ocharme de sterren van deze aarde.

Dit bericht is geplaatst in All over the world, Just Blogging, Race Reports en getagd, . Bookmark de permalink.

2 Reacties op de Lance

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *